Presenteren bij De Werkplaats
Presenteren met impact!
Wil jij dat de boodschap van jouw presentatie feilloos overkomt? Wil jij vanuit ontspanning excelleren? Hier ben je aan het goede adres!
Waar kun je aan werken?
Presenteren, en het gevoel hebben dat je het publiek in je handen houdt. Naadloos aangesloten op wat jij vertelt. Zien dat jouw boodschap resoneert. Dat is een fantastisch gevoel. En het goede nieuws is dat dat trainbaar is. Geef je regelmatig presentaties voor je werk? Heb je vragen over hoe je de impact van je presentatie sterk kunt vergroten? Hoe je meer plezier kunt ervaren tijdens het presenteren? Dan ben je hier aan het goede adres!
Boek nu!
Hoe je je stem gebruikt
Presenteren is een vak. Zeer vergelijkbaar met performen (bijvoorbeeld zingen) voor publiek. Hoe je je stem gebruikt maakt daarbij veel uit. Spreek jij normaal gesproken vrij zacht? Met een rond en bedeesd karakter? Grote kans dat zelfs een krachtige, duidelijke boodschap minder overkomt dan je zou willen. Spreek je wellicht (onbedoeld) vaak in je kopstem (falsetto)? Ook dat heeft grote invloed op de impact van je boodschap. De CVT-methode helpt je om totaal andere gebieden van je stem te verkennen en geeft praktische tips om direct je klank te veranderen, zowel voor zingen als spreken.
Non-verbaal gedrag
Non-verbaal gedrag maakt veel uit voor hoe je je boodschap overkomt. Ben je je bewust van je lichaamshouding als je presenteert? Wat is een goede houding om luid en duidelijk over te komen? Hoe beweeg je je en maak je gebruik van de zaal of het podium? Waar kijk je naar, het publiek, je slides? Hoe gebruik je je slides tijdens je presentatie. Theatertechnieken zijn een grote hulp om je presentatie te ondersteunen en versterken.
Je verhaal
Dan is er je verhaal zelf (nog afgezien van de slides). Wat is het waarom van jouw verhaal. Waarom is dit belangrijk? Voor wie? Is je verhaal helder? Met een duidelijke kop en staart? Is de hoofdboodschap zonneklaar? En je wil je toehoorders wellicht informeren, enthousiasmeren, inspireren, tot verandering aanzetten, overtuigen. Hoe doe je dat? Interpretatie en performance als technieken om een lied over te brengen, kun je in een veel bredere context gebruiken. Namelijk ook voor presenteren. Door te focussen op tekstbeleving wordt jouw verhaal betekenisvol voor de toehoorder.
Boek nu!
Je PowerPoint presentatie
Hoe zet je dat verhaal om in slides, een PowerPoint presentatie? Slides die niet afleiden van wat je vertelt. Maar je boodschap juist ondersteunen. Met precies voldoende informatie. Aantrekkelijke beelden. Hoe zorg je ervoor dat je verschillende typen toehoorders, allemaal bereikt? Inzichten vanuit de onderwijspsychologie geven concrete handvaten om al je luisteraars te bedienen op een manier die voor elk van hen het beste werkt.
Contact maken met je toehoorders
Hoe maak je contact met je toehoorders. Je presenteert natuurlijk niet in ‘splendid isolation’. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens je presentatie ‘in check’ bent met waar je publiek zit. Zodat je direct kunt inspelen op vragen of onduidelijkheden. Of dat je adequaat reageert op vragen die je misschien niet had verwacht. Elementen van de theatersport bieden hier een helpende hand.
Omgaan met zenuwen
Tot slot. Elke presentatie is spannend. Het is erop of eronder. Op dat moment moet het gebeuren. Dat kan stress opleveren, podiumvrees, de angst om het kwijt te raken. Als zenuwen een (te grote) rol spelen in het presenteren voor publiek, dan kan ook daaraan gewerkt worden. Inzichten op het gebied van FLOW en aandachtstraining zijn zeer effectief gebleken om vanuit een relaxte mindset een dijk van een presentatie neer te kunnen zetten.
Hoe gaan we werken?
De lessen ‘Presenteren met impact’ zijn gebaseerd op verschillende takken van sport. Verschillende vakgebieden die allemaal concrete tips en technieken bieden om luid en duidelijk over te komen. En om daarvan te kunnen genieten.
- De Complete Vocal Technique is een evidence based methode om te leren zingen. Het is een zangtechniek die ook gebruikt wordt om je spreekstem te trainen. Ook is er veel aandacht voor ritme, articulatie, toon en volume in je boodschap. En leer je de kracht van stiltes kennen.
- Daarnaast maak ik gebruik van technieken uit de theaterwereld en performance kunst. Zoals expressie in houding en je gezichtsuitdrukking. Dit kun je bewust leren inzetten. Ook samenspel met het publiek, je toehoorders is te trainen.
- Verschillende inzichten uit de onderwijs psychologie komen aan bod. Hoe ontwerp je een effectieve presentatie. Hoe bedien je verschillende typen toehoorders.
- Een ander vakgebied gaat over aanwezig zijn. Daadwerkelijk 100% mentaal aanwezig zijn in het moment als je presenteert. Zonder al te cognitief te worden. Maar op een speelse manier in contact zijn met de essentie van jouw verhaal. Dat maakt veel uit voor hoe je overkomt. Verschillende technieken gerelateerd aan FLOW zijn zeer behulpzaam. Evenals elementen van aandachtstraining.
Al deze technieken heb ik in de afgelopen 20+ jaar regelmatig gebruikt in mijn presentaties voor diverse gelegenheden. Van board room en management team tot congressen en klaslokalen.
Hoe bereid je je voor?
Kies een presentatie of verhaal waar je aan wil werken. Dat kan een presentatie zijn die je al af hebt en helemaal uitgewerkt in Powerpoint. Dat kan ook het begin van een idee zijn waar je een presentatie voor wilt ontwerpen. Je kan zelfs een gedicht of een songtekst nemen om te werken aan je presentatie technieken. Bepaal jouw wens of verbeterpunt. Probeer daar zo concreet mogelijk in te worden. Kijk eens of je die wens positief kunt formuleren.
Geef je op voor lessen!